G20 wydaje oficjalne oświadczenie o kryptowalutach

Home » Regulacje » G20 wydaje oficjalne oświadczenie o kryptowalutach
Cointaz - Wymień swoje kryptowaluty anonimowo i bez rejestracji

G20 wydaje oficjalne oświadczenie o kryptowalutach

W weekend 22 lipca w Buenos Aires w Argentynie odbył się 13. szczyt G20, złożony z przedstawicieli 19 krajów i reprezentantów Unii Europejskiej. W spotkaniu uczestniczą także: amerykański sekretarz skarbu Steven Mnuchin, chiński minister finansów Liu Kun, przewodniczący Banku Światowego Jim Yong Kim oraz sekretarz generalny OECD José Ángel Gurría.

Podczas gdy szczyt odbywał się pod tytułem “Spotkanie ministrów finansów i dyrektorów banków centralnych" i dotyczył głównie “przyszłości pracy, infrastruktury na rzecz rozwoju i zrównoważonej przyszłości żywnościowej" – wiele krajów uczestniczących w spotkaniu skupiło się także na regulacji rynku kryptowalut.

W komunikacie opublikowanym przez G20 grupa wydała oficjalne oświadczenie w sprawie kryptowalut:

Innowacje technologiczne, w tym także krypto-aktywa, mogą przynieść znaczne korzyści systemowi finansowemu i szerzej pojętej gospodarce. Jednak problemem nadal są kwestie dotyczące ochrony konsumentów i inwestorów, integralności rynku, uchylania się od opodatkowania, prania pieniędzy i finansowania terroryzmu za ich pomocą. Krypto-aktywa nie mają kluczowych atrybutów państwowych walut i nie stanowią w tym momencie globalnego zagrożenia dla stabilności finansowej.

Z zadowoleniem przyjmujemy aktualizacje przedstawione przez FSB i SSB i czekamy na ich dalszą pracę w celu monitorowania potencjalnego ryzyka rynku krypto-aktywów. Obecnie nadal podtrzymujemy nasze marcowe zobowiązania związane z wdrażaniem standardów FATF (Grupa Specjalna ds. Przeciwdziałania Praniu Pieniędzy) i zwracamy się do FATF o kolejne wyjaśnienia na początku października 2018 roku w jaki sposób ich standardy mają zastosowanie na rynku krypto-aktywów. “

Przed szczytem Rada ds. Stabilności Finansowej , “ustanowiona w celu koordynowania pracy krajowych organów finansowych na szczeblu międzynarodowym", przedłożyła raport grupie G20. W niniejszym raporcie przedstawiono ryzyka związane z ICO i manipulacjami dotyczącymi rynku rynku, takimi jak spoofing oraz dump & dump.

Zgodnie z zapowiedziami Komitet ds. Płatności i Infrastruktury Rynku (CPMI), Międzynarodowa Organizacja Komisji Papierów Wartościowych (IOSCO), Bazylejski Komitet ds. Nadzoru Bankowego (BCBS) i Grupa Specjalna ds. Przeciwdziałania Praniu Pieniędzy będą nadal będą pracować aby złagodzić ryzyko konsumentów i inwestorów w celu w celu utrzymania integralności rynku.

Tagi:,
$0.022376
Binance Coin (BNB)
$10.15
© 2018 - InfoCrypto.pl. All Rights Reserved.